Zimní výbava

04.10.2009 19:23

Aktualizováno 15.10.2009 18:08: Zimní pneumatiky budou letošní zimu povinné na dálnici D1 od 66. kilometru u Lokte po 162. kilometr u Velké Bíteše. Značky Zimní výbava se u dálnice objeví 1. listopadu, odkdy budou také platit. Kraj Vysočina rozmístí značky současně na sjezdech z dálnice a na dalších nebezpečných úsecích v kraji.

Aktualizováno: Ministerstvo dopravy mění na dálnici D1 podmínky používání dopravní značky Zimní výbava. Zimní výbava dopravní značka bude platit jen pro nákladní vozy nad 7,5 tuny. Detaily chce ministerstvo představit v půli října.

Od 1. listopadu do 30. dubna budou moci motoristé vyjet na některé, zejména horské silnice jen se zimní výbavou. Tuto povinnost jim nařizuje nová dopravní značka zimní výbava, kterou zavedla novela vyhlášky o provozu na pozemních komunikacích. Zimní výbava bude povinná i při průjezdu úsekem na dálnici D1 mezi Humpolcem a Jihlavou. Zde bude značka zimní výbava od 1. listopadu povinná při teplotách pod pět stupňů Celsia.

Zpět

Zimní výbava dopravní značka

Zimní výbava dopravní značka je modrobílá příkazová dopravní značka, která je v horní polovině označena symbolem osobního motorového vozidla, v dolní polovině je vyobrazena sněhová vločka. Konec úseku, kde bude zimní výbava povinností každého řidiče, musí být označen dopravní značkou Zimní výbava – konec. Pod uvedenou značkou může být umístěna dodatková tabulka s uvedením odlišné úpravy doby platnosti. Zimní výbava dopravní značka označuje úseky povinné zimní výbavy.

Tam kde bude umístěna nová dopravní značka Zimní výbava budou v období od 1. listopadu do 30. dubna muset mít řidiči bez ohledu na aktuální počasí nebo stav vozovky zimní pneumatiky.